Monday, February 1, 2016

2 POSTS IN A ROW

HATI-HATI, HATI.

aku tak rasa gurauan yang tak ada melibatkan hati.
kau tau tak sebenarnya gurauan tu walaupun kecil dan dianggap biasa pun akan jadi bisa kalau hari- hari diungkit dibuat bahan untuk mulakan perbicaraan.

kau tak fikir ke bila kau gurau dan menyentuh mental atau fizikal seseorang tu dia akan jadi DOWN?
dont you ever think that? tak semua orang sama macam kau dan semua orang takkan sama macam kau.

kau boleh terima gurauan and kau boleh build up balik confident level kau. tapi kau tau tak ada orang yang takes time untuk build up dia punya self esteem?

manusia ni rambut sama hitam HATI lain lain. bila kau bergurau atau kau cakap lepas pada seseorang. kau tak rasa bersalah ke kalau kau tengok air muka orang tu?

iye. betul. kau tak gurau kasar. kau tak sentuh pasal fizikal. but then u just spread a negative vibe to them. kau tahu ke apa dia lalui hari-hari? atau kau ada tahu ke kisah silam seseorang tu sampai kau cakap ALAA GURAU SIKIT PUN TOUCHING?.

sebab tu aku kalau selagi boleh elak. aku elak untuk bekerja dengan adik beradik. terutama sekali kalau kita jadi orang bawahan dia. bukan kita feeling boss. tapi takut hilang hormat. TAK PROFESSIONAL LA KAU NI. bukan. bukan tak professional. takut terbawa-bawa samapi dalam hubungan adik beradik. syaitan ni ada je untuk menghasut tak kisah la dalam ofis ke atau kat mana-mana.

TRUST ME. kalau boss kita yang takda pertalian darah pun kita maki umpat caci even though dalam hati. ini pulak kalau bos tu ada pertalian darah. I ADMIT THAT I AM NOT PROFESSIONAL.

aku cuma nak orang support aku. bukan dok berleter nak jatuh kan semangat.

sebab tak semua eh. aku ulang. tak semua orang jiwa kental macam kau. INGAT TU.
*********************************************************************************
ALPA

manusia bila diberi kemewahan dia cepat lupa yang SATU. dia tetap ucap syukur. tapi syukur dia tak sama macam mana dia syukur time terdesak.

aku percaya setiap perbuatan itu ada pembalasan dia. baik dapat baik. jahat dapat jahat. aku rasa tu. aku sendiri sedar bila dalam keadaan resah sesah gundah gelana, aku sedih aku berdoa dalam solat betul-betul berdoa merayu pada ALLAH. tapi bila dah dapat. aku solat aku berdoa and aku bersyukur. tapi tak bersungguh-sungguh. aku leka aku lalai. aku tak setia dalam beribadat. Maka Allah datangkan lagi ujian. Betullah manusia ni perlu sentiasa ada peringatan. sebab manusia LALAI. muda TERGODA. NAFSU.

Hina rasa berdoa bila perlu je kan? bila senang kau chill-chill je. Kau tahu UJIAN tu pun satu nikmat.


Mungkin Allah tarik dulu rezeki sebab dulu mungkinlaa mungkin kau TERIAK tanpa sengaja. kau tak sedar dalam gembira tu ada yang bersedih dalam gembira itu ada yang tidak merasa. jadi Allah nak ingatkan je.

Allahuakhbar. apa- apa pun kalau jatuh baliklah. balik pada ALLAH. bila dah bangun BALIK juga sentiasa balik pada ALLAH.. agar tak sesat.


Semoga rezeki kita diredhai ALLAH swt =)








Saturday, December 26, 2015

sukurlahnak


kadang rasa nak offline setahun.
penatla tengok kebahagiaan orang lain
kita akan cemburu
bukan cemburu tahap keyboard warriors
tapi penat bila fikir kenapa aku tak macam diorang?
seronok je tengok.
cantik
lawa
langsing
baju lawa-lawa
boyfriend handsome
girlfriend lawa
travel sana travel sini
handbag kasut smart
gambar perfect angle.
IBARAT KATA "WEH APAHAL KORANG NI FLAWWWWLESSSS SANGAT!
.
.
.
.
.
.
.
.
tahu tak sebab apa?
.
.
.
SEBAB..KAU TAK RETI BERSYUKUR. BHAGHAL! (i know all of these dunia sahaja)
-___________________-'

kau dok terbongkang terbaring je atas katil sesudah subuh tangan dok capai phone. dah tu scrrrrooooolll je la ig, fb, twitter, (ulangi dari satu) sampai subuh esok pagi. MEMANG LA KAU TAK DAPAT KEBAHAGIAN TU. BHAGHAL LAGI!.

HIDUP NI PERLU MENCARI. SELAGI KAU TAK PUAS HATI KAU MENCARI. CEMBURU UNTUK KEJAYAAN DIRI KAU SENDIRI. JANGAN KAU CEMBURU PAKAI MAK ESAH. ITU IBARAT KAU DAH PREPAID EXPANSES KE NERAKA KAU TAHU?

Kau masih muda, tulang masih kuat, apa salah kau buat semua. kalau dulu masa kecil mungkin kau tak berkesempatan nak cuba semua benda sebab parents kau bukan orang senang...sekarang kau dah besar dah mampu cari duit sendiri. so go for it! apa yang kau tunggu. nak tunggu orang tendang bontot baru nak gerak?

aku percaya kau gerak sikit je kau akan nampak hasil dia. selagi ada tulang 4 kerat, kederat yang kuat pergilah mencari, beramal dan beribadah. bukan sahaja untuk dunia bahkan akhirat juga.
.
.
.
.
.

kalau manusia ni dah puas dalam hidup ni. percayalah. bumi akan sunyi. Waalhuaalam.








Wednesday, April 4, 2012

ana muslim ep 6 & 7??

penatlah...
ianya mengambil masa yang lama untuk menulis isi-isi dan kata-kata
yang kalau boleh bawa ke alam realiti...hewhewhew
saya tak mahu menipu diri sendiri
penatlah..biarlah..sudahlah..
kite ade perancangan hidup yang perlu dipersusunkan..
biar kasi tersusun rapi dulu..
biar kasi berjalan lancar dulu
dipermudahkan oleh Allah s.w.t
then..baru fikirkan pasal perkara2 yang melibatkan hati dan perasaan...(cewwahh!)
gelllliiiiiiii~~
;pp




Monday, March 5, 2012

ana muslim episod 5


kenapa la awak buat macam tu?
awak tau tak benda tu salah
buat apa?
awak buat tu lah..
apeee??
dah lah..kite tak nak cakap
kite tak de hak...tapi kita marah..Allah s.w.t lagi lah..
tp awak bukan tahu pun..awak tak nak ambil tahu pun..
sebab kite tahu life awak macam mana...
kite sedar..jelas...
jahat baik
bukan kite penentunya
kite pon banyak buat salah...banyak sangat...

haiiihhhhh =/

Sunday, March 4, 2012

ana muslim episod 4



awak nak tahu?
tapi..
herrrmmmmm
kite taknak awak tahu..
awak nak tahu?
hari tu kita perasan awak dengan kite
awak nak tahu??
tak payahlaaa




p/s: (uihh boleh kantoi!..kite dah tukar balik dahh)

Friday, March 2, 2012

ana muslim episod 3


sama-sama
hari terakhir
awak tak tunaikan janji =(
bukan berniat apa-apa
sesungguhnya.
iklas

maaf jika terasa..
saya pun tak sempurna tapi tak salah untuk memberi kesempurnaan bukan?

p/s: terima kasih..kite takkan lupa apa yang berlaku tadi =)

Wednesday, February 29, 2012

ana muslim episod 2

awak!
tadi kite dengar apa awak cakap!
yeke?
iyeee..kite dengar..nampak macam kite tak dengar kan?
awak!
kite seronok tadi bile dengar awak cakap macam tu.
awak tak perasan pun..tapi kite curi2 dengar..yaAllah kite seronok gile!
awak!
kite tak sabar tau ke?
kite tunggu tau..kite tunggu...
harap awak ingat apa yang awak cakap =)

p/s: ade satu part yg kite xsuke td awak buat..hermmm