Thursday, November 3, 2011

Segalanya telah ditentukan

Syukur ke hadrat illahi kerana meminjamkan saya nikmat yang tak dapat dibalas =)
seperti biasa setiap kali cuti semester hati akan sentiasa tak tenang nak menunggu resultkann
baiklah untuk result semester 5 kali ini..
errmmmm Alhamdullilah~~
masih seperti biasa pointer nyeee
cuma sem ni tak dapat bonus lah heheh
saya tetap bersyukur teramat yang sangat....aouuwwhhh rasa nak menangis
dulu mase dapat bonus tak de pulak kau nak menangis

secara jujur mase sem 4 mmg tak sangka sbb rase mcm bongak sangat jawab exam
tapi sebabkan Allah nak bagi rezeki kat saya time tu saya suke hewhew

tapi sem 5 mmg boleh rasa bongak nyeww sebab saya lemah dgn 3 subjek bukan nama sebenar ni
heheheh

tapi tidak apalah..
saya pun tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan saya sekarang ni
(sat lagi nanges la tueew!)

cuma saya sedikit hampa sebab tak mampu nak mengukirkan senyuman di bibir mama ayah macam sem lepas =''/

alaaa mesti xdpat kasut 2 pasang rm 50 errmm kena pakai duit sendiri la gamaknyeeee

errr ok lah btw saya ucapkan TAHNIAH untuk rakan2 seperjuangan saya okaay!
yang dekan ke tak dekan ke...
ok nite2


Tuesday, October 18, 2011

sempurnakah saya?



salam and hai semua ;)
good day huh?
hehe
ok memandangkan sebentar tadi saya baru baca artikel tentang isu bertudung ni,so saya hanya nak bagi pendapat saya tentang isu ni lah..
oh2 bukan nak mengkritik atau apa sekali pun..
it's just my personal opinion, either you guys wanna take note or not it's up to you..hehe
being a girl is not so hard as what u guys think..
ok susah x susah la kan..kitorang ade "cycle life" kau ada?hew2
tapi Allah s.w.t itu Maha Adil..setiap nikmat yg diberikan ade sebab dan musababnye..
seperti yang kita tahu,bertudung itu satu kewajipan rite?
wokay tapi saya tak mau sentuh terlalu mendalam pasal isu aurat x aurat ni sebab dgn rase rendah diri serendah-rendahnye saya mmg kurang berilmu =) sikit2 tu tau lah ;P

tapi bile kadang2 tu dgr pihak2 yg berkenaan cakp prmpuan bertudung ni harap je lilit leher kepala bagai tapi jahat jugak,bermaksiat jugak, hermm nak marah pun tp mmg ade sesetengah yg mcm tu..kadang sebab diorang nak sorokkan kejahatan yag di buat dgn bertudung..
maknanya mereka dah menyalah ertikan maksud bertudung lah kan..
susah nak menukar persepsi masyarakat, apa yang dilihat itulah yang diperkatakan =/

well wa dulu pun free hair jugak bai, wa pun baru je bertudung bai..lepas SPM wa baru bertudung on off..ap cerr? hahah wa nak kate jahat x lah..sebab buat jahat leps tu nanges..jahat ke tu?

ok back to our topic..bertudung mengikut fesyen? ok i'am one of the girl yg ikut trend tudung..heh =p tak salah kan? cume harus ade batas2nye..bila bertudung kena tutup dada..aurat lengan tu semua xpayh cakp lah kan..HARUS ditutup.

manisnya bila bertudung tapi masih ade lagi aurat yang xtertutp contohnye lengan masih ternampak, kaki masih terbuka..ok angkat tgn siket sape yg lengan masih nampak, kaki masih terdedah?..oh2 SAYA2! +___+

that is why, i try to change my appearance to be a better one ;)..
biarlah apa pon orang nak kata,biarlah orang nak perli biarlah orang nak mengutuk.
sempurnakah mereka? cukupkah iman mereka? bukan tugas kita nak mempertikaikan cara hidup seseorang, cukupkan ilmu didada dulu..hanya Allah yang layak ke atas hambanya =)

kita sebagai manusia ni yang harus mencari kesempurnaan walaupun kita tau sempurna itu xpernah sempurna, but...change your style doesn't mean it changes your attitude..hati kena kasi bersih..ye2 saya lah tu..saya tahu saya dalam proses lah jugak! ;p

ok done..don't get me wrong with this post okay..ianya cuma pendapat yang saya dapat dari apa yg saya dapat..=)
okay take care readers
=)

ok untuk tatapan semua ini muka akak mase semester satu..jgn risau mmg akak awet muda.hew2 ok x ini kesan gmbr yg diambil melalui phone ajee tu nmpak budak2, realiti ya ampunnnn!

haa wa pakai tudung bawal ni sesi tudung yang paling ok lah ni..lepas tu dah senget dah..
sekarang pkai shawl..oh btw saya pernah dpt tittle loner ranger sbb pki tudung bawal..
wat the hack?..ahaha
foinee sayakan tak sempurna
hehe peace =B
;D.





Saturday, October 15, 2011

which one do you prefer?


Good morning readers!
have a great smile today?
baiklah hari ni ai bg uolls biggggg smile..cas2 berangan lah jugak..
post hari ni sengaja nak bercerita psl wedding cakes..
perrghh wa ckp sama lu haisshh..excited tgk deko2 cake yg semakin hari semakin pelik ni..
dulu2 punye kek "selamat pengantin baru Kassem dan Sabariah"
sekarang xtertulis dah..tercacak bunga sejambak ajeeww nmpknye..hewhewhew
ni antara kek yg menarik minat iteww..komen ngalahkan chef wan..haha

alolo sweet sgt kek ni..cantikkan..simple aje dgn taburan bunga..heee bunge tu boleh mkn ke idak..yela dulu2 bunga atas kek tu pon aku nak hambat..JAKUN!



alololo yg ni pon cantik ala cindarella kereta labu kasut kaca errmm tp wrne terlalu soft.
wah2 demand! dull2 pon kau mmpu?...duit beli kek doraemon pon claim balik! =B



haaaa yg ni gmbr pling besar paling kelasss lah!..
sweet jugak tp syg bunga xboleh nak makan...=( eee kau dah kenapa?
=o

ha! haaa ni cantik! comel ade burung dua ekor..sekurang2nye bunga die boleh makan sbb icing kan?..kan2? tlg lah kate boleh? =________________=

ala2 royal kek yg mcm ni anak donald trump punye wedding..kalau wedding ala2 dftar je pon boleh jugak..saya xkate xboleh..tepuk dada tnye sekeliling..ahaha



bunga lagi...


haaa yang ni takat nak jemput 2,3 kwn boleh lah..buat kate jemputan 2ooo nak potong pon nnti sorok2 takut x cukup..haha..tu xtmbh lagi budak2 kompang..budak2 kecik yg berlari2 keliling meja pngantin nak calit2 kek..haaihh
comel je bolh ckp..=p


hahaha the one and only yang saya suke dan minat..simple sweet classic and vintage!
tp deko2 sikit letak bunga rose ats die..haaa cantik! hew2 plg lah bnyk kek bunga aku pilih ni akhirnye jd pilihan..senang..hehe

ok done kritik mengkritik..hehe enjoyyyy!
;D.

Friday, October 14, 2011

i'm back episode 2 =P

okay2 sorry about yesterday..
baru je nak start berblog geng sholleh dan shollehah dah ajak ngeteh..
yelah tak pergi kang kate ai busy lah jaga nenek lah rumah xkemas lah..tapi itulah realiti nyaaaaa
heuheuheu ;B

ok macam mana nak mulakan yeee..
errrmmm arrrrrrrr errrrrrr...zzzzz
ok dah!
eheh kalau nak update pasal raya dah berbulan lepas nye..
oh2 gmbar raya malas nak update la rasenye same je kan
hari ni ai bergmbar depan rumah,family ai semua pki bju sama..weolls semua gelak2 ambik gmbr
then bergmbr pk cik mak cik nenek mok teh pok teh angah alaang...blablabla
errmm kelass kau!

dah tu update pulak psl u life..
ermmmmm zzzzzzzz
eh dah habis final..blablabla

ok apa lagi apa lagi yang kau maukan kaseem?
tada papa..

eh bosan kan kalau bace..heu3 ok x sebenarnye nak sampaikan yg suhailah mokhtar masih wujud dan masih suka menulis blog..
cuma saya xsentiasa depan skrin lah..
eh xde life kau niieehh..jahit mulut dgn benang emas baru tahu...=S

okay saya akan mula merajinkan diri lagi lah lepas ni..saya akan cuba!
bukan janjeey tapi mungkinnn kerkerker

p/s: saya nak cari haiwan belaan baru! bencik ah! =/

i'm back!




alaaaa baru nak update mereka ajak kekuar puleeee
will be update later okiess hehee to be continue!

Friday, August 5, 2011

MASIH BELUM TERLAMBAT!


UNTUK SAYA MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK!
SEMOGA DIBULAN YANG PENUH KEMULIAAN INI DAPAT KITA MENGUMPUL PAHALA SEBANYAK YANG MUNGKIN YA! <3

mohon kemaafan dari semua yang mengenali saya SITI SUHAILAH BT MOHD MOKHTAR


happy puasa! =))
;D.

Wednesday, July 20, 2011

friends make the world go round!


kawan yang baik sentiasa sedar apa yang berlaku
walaupun perkara kecil tapi cepat tersedar
sebab hubungan kawan yang dah lama
kadang kala kita tak perasan apa yang kita cakapkan
kerana pasti ada hati yang terguris
tapi semua itu normal bila perkataan KAWAN BAIK tu wujud
it's normal my friend
one word that always save our friendship is "MAAF"
and the sweetest things that u did just now, it's really touches me =')
because friendship isn't how you forget,but how you forgive.

(serius xrase ap2 pon bile kau hntar komen cmtu..gile heartless kan aku kah3!)
you are really my true BFF xoxo
;D.
*maap ya broken english digunakan..xphm bukak google translate keh3..;p





Friday, July 15, 2011

Eh! Train Sampai! (ETS)


ETS!ETS!
malu je jadi orang kau ni suhailah
suke hati kau je terjemahkan ETS tu ikut kamus dewanbahasabaku kau
hik2 oi2 kite balik naek ETS..syiok ohh
skejap je dah sampai oh..xsempat nak order mkn atas train dah sampai
ok tu tipu.
ahah apa-apa pun aku dah sampai rumah
bila dah sampai rumah bukak sangai cari makanan mane tak gemok!
dasar perut lembu..
oi perut lembu buat satay sedap kot..
haaa tgk pikir makan lagii!

macam biasa xde gambar xde cerita lah kan hik2





yg baju purple tu lah yg hantar ktorang kat stesen batu gajah tengs CELIAA!


haa tu die tunjuk train tu xsabr nak halau kiterunk ah tuh..padahal tran dtg belah blakang



susah bgmbar dgn org tinggi! ok caption siket: hai saya seorg yg rendah sebenarnye,nmpak tinggi sbb kasut tebal tp actual performance saya pendek dan gem2..haiishh tu muke mcm mintak penyepak..kih3



okkk dah naik gerabak dah...best selesa sejuk hooo bilek air pintu automatik..mcm tekan loceng rumah orang kaya mintak derma stail die..keh2..tapi xbest sbb dpt tmpt yg lwan arus PENING lah! nak order makan pon susah! ehee apa2 pon saya dah selamat sampai tepat pda masanye kate koo..ok bye!!
p/s: anta msg kat mama sbb teruja balik naik train kan.then mama cakp "ala biaselah org ulu naik train tu yg jakun sagt".maaaaaaa....sampai hati..-____________-'

;D.

Thursday, May 5, 2011

i'm a food lover and hate waste! little help here.....




motif lah gambar mulut nak besar2..tehhee ;p
ok susah kalau dah dianugerahkan dengan selera yang besar...alhamdullilah syukur dulu...
bagi lah apa saja, semua nak dikunyahnye...
tambah2 dah balik cuti duduk kat rumah kan..uuihh lagi besar selera akak dek!
mak pagi2 buat sarapan, sebelum pergi kerja, makanan tengahari terhidang,
lepas tu ade pulak snack2 tambahan ..errmm jgn ckp lah...
kaki tak boleh berhenti asyik nak melangkah ke dapur jeep..
ce dok diam kat sofa! ni x smpai 5 minit dah bangun g dapur tengok ap yang ade..
saya rasa dapur tu kene ade pagar elektrik berkuasa tinggi lah..
ehehe tapi kitak tak sukak membazir..tu makan bagai nak rak tu..taknak membazir la kata kau..
dah tu camneeee...eheh
dan pada hari ini abang saya telah belanja pizaa! tak cukup dengan itu ditambah pulak dgan kepak ayam lazat! aargghh! jiwa kacau!

dan saya telah membuat satu dosa kerana memasukkan piza dan seketul ayam ke dalam mulut saya. ahaha........-______________-''
dan lebih teruk kerana kejadian itu berlaku pada waktu malam! hahhhhhh!

ok fine let bygone be bygone..
dah pesan dekat mama besok tak payah masak...so bialah awok terguling2 lapar kat rumah sorang2 haha;p

sobsob....
;D.

Sunday, April 3, 2011

bagaikan anak tunggal~


MELAKA!

huui first gambar pon tak menggambarkan unsur2 bersejarah...ade hati nak tulis Melaka bandar bersejarah..ada yg kene tikam kang..ermm kluar darahh putih..auuw ai x bersalah datuk bendahara...sobsobsobihis...
uhhuu tajuk cerita macam sedih je kan..uhuks oh tidak..saya bukan anak tunggal cuma pergi bercuti tanpa abang2 dan kakak tak dpt ikut..iteww jeww tergedek nak itot..euuuw!
padahal exam nak dekat! apa nak jadi nieh!...

ahaa perjalanan bermula antara anak dan ayah tika ibunya sedang sebok berseminar
anak bapak enjoy! baguuih....!


ok pagi2 pergi cari sarapan sekitar bandar Melaka tapi semua penuh!..last2 Mcd jeeee..ermm
gmbr nampak cm rakus kan?..lupe..habis makn bru nak amik gmbar smpi tumpah air milo kat baju! +____+

ok2 jurugambar kita pada hari ini..kui3
memperkenalkan En.Mokhtar Hassan!




ehee berangan nak jdi pilot..lesen pon tarak!..abang2 pilot nak nombor..kui2


kesian ayah jadi mangsa..teheee..terasa bagaikan pwincesss itew mse tuww org asyik snap2 jew ambaaw iteew..err!..anuar hadi dgr mesti annoyingggggggg!

wahhh ok gmbr ni terasa bagaikan..err..oh tak pernah possing cmni..ahaha! ayah cakap "cepat2 pos nnti taik burung jatoh!" haha sanggup tu..

Tembok besar China..sah sejarah hancus..


ni namenye The deffence of Malacca( pertahanan Melaka)


Kubu Frederik Hendrik


wah penat berjalan singgah makan..yummyy!


nampak tu buih2 tuh..panassssss gile asam pedas nii...plus sedap gileee
ok x biase jep.

kui3..okk berjalan dah,bergambar dah,makan pon dah, ok balik2 oii mama dah kol soh balik!
haha sian ayah kaki smpi sakit..nasib beli sliper urut kan bapak?..eheh balik hotel tros pki! mujarab.....terima kasih ayah sebab jadi jurugambar saya pada hari itu..great dadyyy!!
ayah jawab"herrrm" kui3

ok byeee its time to study ...exam dekat dah!
pray for me ok! <3
;D.

Thursday, March 24, 2011

Baru keluar dari Gua~


waahhh lamaaaaaanyyyyeeeeee tidak meng"update "kauu wahai bloggggg..
dah bersarang labah-labah sampai buleh buat gula2 kapas! bulleh suhailah bulleh!
eh dulu awal sem kemain update sane sini..
kau gadoh sana,masok blog, kau pergi mana-mana masuk blog..haih boleh kate semua nye nak update..
untung lahh broadband laju bagaikan hali lintar...eh perli ke ap tuh?..
ok2 sepanjang ketiadaan mamy kat persada seni blog ni..eeuw jgn nak mak hayam sgt kau nokk..ermm kau mampu..ahah~

tanggal 18/3/2011 saya telah menyertai satu program anak angkat bertempat di Kg Pasir Gajah, Parit..
sangat seronok.dapat keluarga yang ok..dapat tidur dlm kelambu..kipas tidor hambek kau! sebesar kipas sate tuh..ermm meremang bulu roma aku tahu!
pagi2 dapt dengar ayam kokok fresh2..huuuuh kau mampu dengar?..ahaha;p

Pengalaman siang ikan..aiishh dah tok ketua ckp "ate bile lagi kome nak mencubeee,nnti dah kawen idok leew tau nak menyiang ikan.." errmm yelah tok terasa cabaran kat situ..
jadi kami bersedia dgn jari jemari yang lentik yang baru buat treatment..kuku kilat2..ambekk kau kene buang insang ikan!
ikan kembung xpe jugak ni ikan patin!..dengan lendir2 nye lagi..haiiihhss!
hehe tapi apa2 pun ENJOY!..



haaa tengok kann..macam menyambut kelahiran pertama! eeuuww!..bau jgn cakap lah!..
tuh nmpak isi2 perut ikan yang kami buang tuh...haaiihh lah cobaan-cobaan..kui3

ikan talapia merah~ sedap woo..kasi bakar~kite bakor jeea~~ ermmphh!

peerghh proses membakar ikan..terliur kau!


ikan patin masak tampuyak! sangat sedapppp!
act bnyk lagi mkan,pecal,jantung pisang,gulai pisang(plg suke!)bubur ank lebah,sambal bacang.ayak asam, haishh bnyak lagi lah!


sesi bergambar pada hari kedua..
lai,wawee,lia



saat keterujaan kami nak makan lauk kampung!


yeeaaahhh! kami bangga menjadi FC bidan terjun! tu yang memonteng je kejenye..xkose nak buat kerja yang kita x tau kan..baik bergambar!..kui3! sah klu ade program mcm ni lagi..muke2 wanted ni di senarai hitamkan!

*pelik sikit kan gambar ni cantik..haaa ni gune kem diseleeerrrr...pnjam adik tingkatan 3 tu punye..die ckp "akak gune je lah buat je macam sendiri punya" ai dek tu nyindir ke ape?..naseb tangan kau x kat bahu..haha..THANKS adik form 3..maaplah akak xsempat nka tnye nama awak..sebuk nak bergamborr haaiishh komee gelojoh!
*************************************************************************************


* ini gambar dinner hari tuh..eheh ai pakai kebaya kau!..ayah cakap dah macam orang jual jamu..errmm..maaflah kualiti gambar x berapa bagus macam gambar di atas..
nnti lah kita keje kat kedai mamak kumpol duit beli diseeeleeerr..(dslr) kui3!
untung kau dapat boyfriend budak PHOTO..bulleh guna kamera berkuasa tinggi!


Mereka bukan artis..ahahh mak yang teruja nak bergambar dengan mereka..sbb..lawaaaaa sgt!




Malam dinner dimana Hotel Tropicana dibanjiri manusia yang menyarung pelbagai pakaian yuu
(pipi tembam harap maklum!ni kene sedut2 pakai straw!bru boleh kempis! )

ceritanya gempak mcm nak tayang beribu gmbr..tup2 3 kepiang je kau letak Suhailah?!..kalau kamera pong tak cantik gambar pon x bnyk lah..tgk je lah apa yang ada
ibarat kais pagi makan pagi...kui3!
ok bye!
;D.





Thursday, January 20, 2011

Orang lain cuti kita pon cuti.

Ya Allah kau suhailah gedik je nak letak gmbr sorang2 kan..ahah sorri lah ai teruja sangat pergi trip kecil kecilan semalam..kui2..maklumlah cuti...maka kami membawa diri ke Teluk Batik lah. Eeeuuw baru nak pergi ke?orang lain da jejak sana mase sem 1 lagi susue oi..errmm saya insan yang lemah..eicece..walaupun percutian ni tidak melibatkan satu lori tapi ianya berbaloi dan boleh dikenangkan sampi bile2 okie!;p
Ohmaigod! ketepi2 nak terjun laut da ni! haa punye exited ni..thank to abe2 driver kami merangkap assistant tlg jaga beg,baju2,makanan dan tukang ambil gambar..jasamu tetap dikenang..haha so readers enjoy the pictures okeeey!


Thanks to penaja payung En Izzat~haha;


aaa kami dah tuka baju ok! siap sedia untuk berendam!

ohh sweet moment..naseb nama ai panjang..berguna untuk korang semua tahu!


maaf lah asyik kami bertiga je..haha ok siap sedia nak naik bot! wuhu keliling pulau jom!
(lokasi gmbar mesti dkat pokok klapak! baru mcm hawaiii eeee ;p)


Yeay bot2 time!..uuu izat jgn exited sangat lah..kang abang tu tinggal kan kat pulau bru tau..


seronoknye naik bot ni bile angin kuat menghentam muka kan...haa tibe berangan lah ala2 titanic...uuu turun bot lencun badan! nak laju sgtkan...


ohh masa untuk pulang...muka masing2 bagaikan berat nak meninggalkan pulau tersebut..
izat muka shahdu sbb xdpt tengok awek hot leww tuuew..haha
p/s: pakcik tu pon nak jugak masuk..meh la dekat2 pakcik..mmg kamera saya nak snap gmbr pakcik sekeluarga..-___-
ok kami pon berangkat pulang....see yaa Teluk Batik~
Jeng-jeng!
Tiba-tiba!
*
*
*
*
*
*
*
Kereta
*
*
*
*
*
*
*
Izzat.......
*
*
*
*
*
*
*
Break down!! kuang,kuang~;p
Nasib dah nak sampai seri iskandar da..klu tak..Pak guard pon suke!
haha..
huhu xde lah teruk sangat pon cume temperature panas jep..
hehe so kami picnic sebentar di sempadan seri iskandar jap lah
tunggu punye tunggu..maka akhirnya dah boleh gerak bailk..yeahh!
sempat jugak lah blaja kompenan2 kereta kan..haha..so encik driber telah manghantar kami dengan selamat.Terima kasih encik2 sekalian...=)))

*gmbr wajah masok kolej xde lah masing2 penat muke da berminyak tudung da senget2..kah2
propa lebih tau..bye!
;D.